Novice

  1. Domov
  2. Novice
  3. Prehod na GA4 in kako se pripraviti na migracijo

Prehod na GA4 in kako se pripraviti na migracijo

Živa Kastelic /

Kaj bo prinesla GA4?

GA4, najnovejša različica storitve Google analitike (GA), ki združuje podatke iz aplikacij in spletnih mest, je bila predstavljena proti koncu leta 2020. Marca 2022 je Google uradno objavil, da bo z julijem 2023 (za uporabnike Analytics 360 julija 2024) ukinil zbiranje podatkov znotraj Google analitike 3 (Universal analytrics). Če prehoda še niste uredili, vam pri tem lahko pomagamo tudi v naši agenciji, v nadaljevanju pa smo malce podrobneje predstavili, kaj prinaša migracija.

Čeprav GA4 ni popolna prenova, obstajajo pa znatne spremembe v tem, kako lahko zbirate, shranjujete in vizualizirate svoje podatke znotraj analitike. GA4 ponuja veliko dodatnih možnosti za spletne trgovine pri zbiranju, filtriranju in prikazu podatkov v primerjavi z GA3. Google analitika 4 kljub temu zahteva popolnoma novo implementacijo, večino novih nastavitev in predvsem preskok v način dojemanja Google analitike kot takšne. Če je GA3 slonela na sejah, GA4 sloni na uporabnikih. Že samo zbiranje podatkov je usmerjeno v pridobivanje v čim več informacij o uporabniku in njegovem vedenju. Z razširjeno uporabo Google signalov pridobivamo razširjeno sliko uporabnika skozi vse kanale (cross-channel tracking).

GA4 izboljšuje, merjenje in segmentiranje podatkov. GA3 deluje na nivoju zadetkov in ogledov strani, GA4 pa razume, da se na vašem spletnem mestu dogaja veliko več kot le to. Razume, da se ljudje premikajo po strani, klikajo na gumbe in povezave, gledajo videoposnetke ter pojavna okna (pop-upe). Temu so analitiko prilagodili tudi pri spremljanju ciljev in konverzijam. Če smo v UA poznali cilje, imamo v GA4 dogodke. Tako je vsak cilj in zadetek sedaj dogodek - obisk strani (pageview), klik, seja, prenos datoteke… Skoraj vsaka dejavnost, ki jo lahko obiskovalec izvede na vašem spletnem mestu, ima lahko ustrezen dogodek znotraj GA4.

Največjo razliko za uporabnike GA4 prinaša pri prikazovanju in filtraciji podatkov znotraj platforme. Tako GA4 ne omogoča več pogledov (view-jev) ter segmentov. Če za poglede ne najdemo nobene alternative znotraj GA4, lahko segmente ustvarimo znotraj personaliziranih poročil, vendar jih lahko uporabimo samo v personaliziranih poročilih, ne pa tudi v standardnih.

Če smo imeli znotraj GA3 prikazovanje podatkov razdeljeno v 4 glavne skupine (Audience, Aquisition, Behaviour, Conversions), znotraj katerih smo imeli veliko pred pripravljenih poročil, imamo znotraj poročil (reportov) v GA4 5 segmentov (aquisition, engagement, monetization, demographic in tech), kjer so podatki prikazani s standardnimi poročili. Le-ta si lahko prilagodimo našim potrebam in KPi-jem, ki jih želimo spremljati. Prilagoditev poročil – predvsem metrik znotraj poročil v GA3 ni bilo mogoče oz. je bilo zelo omejeno. Standardna poročila si lahko shranimo in jih združujemo v kolekcije, katere nam prihranijo čas pri vsakodnevnih spremljanjih delovanja spletne strani.

Kako se pripraviti na migracijo?

GA4 na srečo omogoča vse, kar je omogočala UA. Eden najbolj pomembnih stvari pri prehodu je pravočasna migracija iz UA na GA4. V idealnih okoliščinah imate v vaši GA4 analitiki že podatke zadnjega leta. V primeru, da z migracijo še niste začeli, predlagamo, da to naredite čimprej. Kot smo zgoraj omenili, se bodo podatki v GA3 prenehali zbirati s 1.7.2023. V primeru, da do takrat ne boste imeli vzpostavljene GA4 analitike oz. jo boste avtomatsko migrirali, brez dodatnih nastavitev, ki ste jih imeli v GA3, boste izgubili dragocene podatke, katere ne bo mogoče pridobiti nazaj.

Prvi korak, ki ga morate narediti pri migraciji, je poskrbeti, da bo koda (gtag) za GA4 v glavi vaše spletne strani. Tako bo GA4 začel zbirati osnovne podatke s samodejno sproženimi dogodki. Nadaljnji koraki so odvisni od vaših KPI-jev in želja. Vsekakor je potrebno narediti korake in shemo migracije ter prioritizirati dogodke in določiti konverzije.

Poleg vzpostavitve GA4 je pri migraciji potrebno posodobiti vse oznake (tage) in sprožilce (triggerje) v Google tag managerju. Obstoječi namreč niso kompatibilni z GA4. V kolikor do sedaj še niste uporabljali Google tag managerja, toplo priporočamo njegovo uporabo. Z dodajanjem oznak in sprožilcev na stran pridobite velik nabor dodatnih informacij o delovanju spletne strani ter njenih uporabnikih. Vse te podatke potem spremljate skupaj s standardnimi podatki v GA4. Migracija je hkrati tudi idealna priložnost, da pregledate, kateri podatki so resnično pomembni za vas in kateri cilji za vas niso več relevantni. Istočasno lahko pregledate vse oznake ter sprožilce v Google tag mangerju in opustite tiste, ki niso več relevantni, ter dodate tiste, ki imajo težo.

Če izvzamemo tehnično plat, bo verjetno največji izziv, kako se najhitreje spoprijateljiti z novim videzom platforme. Roko na srce, GA4 na področju prikazovanja in analiziranja podatkov prinaša kar veliko novosti, zato bo pravočasni prehod tudi na tem področju še toliko bolj pomemben.

Potrebujete nasvet ali pomoč pri vzpostavitvi GA4? Pišite nam na info@pristopmedia.si

 

Deli:

Kontakt

Kako vam lahko pomagamo?
Pišite nam!